af træningsvejleder Lene Jensen

(1) Mennesket er ikke skabt til at drikke alkohol, og det er nok grunden til, at de fleste ikke kan lide smagen, første gang de prøver det. I modsætning til, hvad du bliver fortalt, er der kun meget få helbredsmæssige fordele ved alkohol, måske lige med undtagelse af en afslappende effekt, hvis det drikkes med måde.

Det er sket ikke så få gange, at jeg har overhørt ordene: ”Rødvin, det er jo så sundt, ja, det forebygger ligefrem sygdomme … ”

Myten om, at alkohol er sundt og gavnligt, har fået et rigtigt godt tag i os de senere år, blandt andet fordi fagfolk har været med til at udbrede det glade budskab, som da også er dokumenteret i adskillige undersøgelser. Et beskedent indtag af alkohol har en forebyggende effekt på hjerte-kar sygdomme på 3 forskellige måder.

Mængden af det sunde HDL-kolesterol øges med 0,1 mmol/l – en stigning, der er 50 procent større, end selv den bedste kolesterolmedicin på markedet er i stand til at give. 
HDL-kolesterol mindsker graden af åreforkalkning ved at fjerne den skadelige LDL-kolesterol fra karvæggen

Koncentrationen af blodets klæbestof fibrinogen reduceres med 0,20 gram/liter. Fibrinogen øger risikoen for blodpropper ved at gøre blodet tykkere og blodpladerne klæbrige. En stigning i blodets indhold af fibrinogen på 1 gram/liter øger risikoen for en blodprop i hjertet med 300 procent, så et moderat alkoholforbrug vil forhindre blodet i at klumpe sig sammen og mindske faren for blodpropper markant.

Mængden af adiponectin i blodet øges med 0,6 mg/liter. Adiponectin er et hormon, der dannes i det sunde fedtvæv på hofter og lår (pærefacon), men hæmmes af det usunde mavefedt (æblefacon). Adiponectin bedrer insulinfølsomheden, mindsker risikoen for type 2 diabetes og beskytter karvæggen mod åreforkalkning. Stigningen i adiponectin-niveauet ligger på højde med den der ses ved behandling med glitazoner – et helt nyt lægemiddel mod type 2 sukkersyge.

Den sundhedsmæssige gevinst gælder ved indtagelse af 15 gram alkohol (godt en genstand) om dagen for kvinder og 30 gram alkohol (2 ½ genstand) om dagen for mænd.

Hvad du også bør vide om alkohol

  • Ved alkoholindtagelse lagres omkring 5 % af de indtagne alkoholkalorier som fedt. Den resterende mængde omdannes i leveren til acetat. Dette øger blodkoncentrationen af acetat. Når blodkoncentrationen af acetat stiger, falder fedtforbrændingen, da kroppen prioriterer det brændstof, der er mest af.
  • Alkohol er appetitstimulerende, hvilket fører til et større energiindtag fra mad. Alkohol giver en hurtig stigning i blodsukkeret efterfulgt af et hurtigt fald, hvorfor du bliver sulten.
  • Alkohol hæmmer testosteronproduktionen og øger kortisolproduktionen i op til 24 timer efter alkoholindtagelse. Det lave testosteronniveau betyder forringet muskelopbygning og langsommere restitution. Kortisol er et katabolsk hormon, hvilket betyder, at det har en muskelnedbrydende effekt.
  • Drikker du ofte alkohol, stimuleres opbygningen af fedt i leveren, og du danner derfor mere mavefedt.
  • Alkohol øger østrogen niveauet i blodet, hvorfor fedtet sætter sig på mave, hofter og bryster. (kvinde former)
  • Alkohol forringer ydeevne i forbindelse med motion, ved at gå ind og påvirke en lang række relevante områder. Søvnkvaliteten forringes, energiniveauet falder, styrken falder, dehydrering, manglende koordination, balance og reaktionsevne,
  • samtidig med at hjertet skal arbejde hårdere, når der er alkohol i kroppen.
  • Alkohol består mest af tomme kalorier, da det kun indeholder lidt eller slet ingen næringsstoffer, og du risikerer, at alkohol blokerer for optagelsen af visse vitaminer og mineraler fra den mad, du spiser.

Summa summarum: Vælger du at drikke alkohol, skal du ikke gøre det for sundhedens skyld, men fordi det giver dig glæde. Den sundhedsmæssige gevinst, som du kan opnå ved at drikke alkohol, vil du også sagtens kunne opnå tilsvarende via en sund og varieret kost.